İçeriğe geç

Egzogami Nedir Sosyolojide

Egzogami kavramı nedir?

Kan bağı olmayan biriyle evlenmeye ekzogami denir. Dünya çapında evliliklerin yaklaşık %80’i ekzogamidir. Bu tür evliliklerde sadece kan bağı değil aynı zamanda kültürel farklılıklar da vardır.

Endogami nedir sosyolojide?

1. Endogamik evlilik/Grup içi evlilik/Endogami: Kişinin ait olduğu gruptan biriyle evlenmesi. Aynı gruba ait iki aile arasındaki bağları güçlendirme ve sürdürme işlevi vardır, ancak temel olarak grubun birliğini korumayı amaçlar.

Neolokal nedir sosyolojide?

İkamet yerine göre; A. Matrilokal: Erkek kadının ailesinin (iç kaynana) evinde yaşar, i. Patrilokal: Kadın erkeğin ailesinin evinde yaşar, vb. Neolokal: Erkeklerin ve kadınların ailelerini terk edip ayrı evler açmaları.

Matrilokal nedir sosyolojide?

Matrilokal (anne çevresi): Evli erkek kadının ailesiyle birlikte yaşar. Patrilokal (baba evi): Evli kadın erkeğin ailesiyle birlikte yaşar. Bu, baba otoritesinin etkili olduğu geniş ailelerde görülebilir.

Kocası ölen kadının kaynı ile evlenmesine ne denir?

Levirat, kocası ölen bir kadının kocasının kardeşlerinden biriyle evlenmesi geleneğidir. Genellikle güçlü bir kabile yapısına sahip topluluklarda görülür.

Polijini nedir sosyolojide?

Çok eşlilik, poligami (çok eşlilik), erkek egemen (ataerkil) toplumlarda bulunan bir evlilik biçimidir. Bu evlilik türünde, bir erkek birden fazla kadınla evlenebilir. Bu oluşumda birçok sosyo-kültürel, ekonomik, politik ve demografik faktör mevcut olabilir.

Egzogami dış evlilik nedir?

Egzogami. Egzogami, kişinin kendi sosyal grubunun dışında çiftleşme veya evlenme sosyal normudur. Grup, egzogaminin kapsamını ve boyutunu, ayrıca sürekliliğini sağlayan kuralları ve uygulama mekanizmalarını belirler. Egzogaminin bir biçimi, iki grubun sürekli olarak birbirleriyle evlendiği diyadik egzogamidir. Egzogami, kişinin kendi sosyal grubunun dışında çiftleşme veya evlenme sosyal normudur. Grup, egzogaminin kapsamını ve boyutunu, ayrıca sürekliliğini sağlayan kuralları ve uygulama mekanizmalarını belirler. Egzogaminin bir biçimi, iki grubun düzenli olarak birbirleriyle evlendiği bilateral egzogamidir.

Taygeldi evlilik nedir?

Ülkemizde zorla evlilik türleri – Taygeldi evliliği (anne-kız evliliği): Farklı cinsiyetten iki çocuğu olan iki dul kadının, hem kendisinin hem de çocuklarının evlenmesidir.

Eşi ölen bir erkeğin baldızıyla evlenmesine ne ad verilir?

Bir diğer olasılık ise sororat uygulamasıdır. Sororatta, leviratın tam tersidir, yani karısı ölen erkeğin karısının kız kardeşlerinden (baldızlarından) biriyle evlenmesi demektir.

Patrilokal evlilik nedir?

Evli erkek kadının ailesiyle yaşıyorsa, bu bir “matrilokal” evliliktir. Evli kadın erkeğin ailesiyle yaşıyorsa, bu bir “patrilokal” evliliktir.

Levirat tipi evlilik nedir?

“Levirat” terimi en geniş anlamıyla, kocası ölen bir kadının, kocasının hayatta kalan erkek akrabalarından biriyle evlenmesi geleneğini ifade eder.

Bilateral evlilik ne demek?

İkili: Miras konusunda tarafların aynı şartlara sahip olması (Aksan, 2014).

Monolokal nedir?

Antikorlar, gelişmiş tümör hücreleriyle füzyon yoluyla oluşturulur. Her hibrit hücre, çok büyük miktarlarda benzer antikor molekülleri üretir. Tek bir seçilmiş antijeni hedeflediklerinden, bu hücreler yalnızca o hedefi hedef alan monoklonal hücrelerdir.

Çok eşlilik ne demek?

Çok eşlilik veya poligami, bir kişinin aynı anda birden fazla kişiyle evli veya ilişki içinde olması durumudur. Terim polijini, poliandri, eşcinsel poligami ve grup evliliğini içermesine rağmen, yaygınlığı nedeniyle sıklıkla polijini eş anlamlısı olarak kullanılır.

Çapraz evlilik nedir?

Çapraz evlilik kavramı yalnızca farklı milletlerden insanlar arasındaki evlilik olarak değil, aynı zamanda farklı etnik ve dinsel kimliğe sahip insanlar arasındaki evlilik olarak da tanımlanmaktadır.

Homogami kuramı nedir?

PAYLAŞILAN ÖZELLİKLER (HOMOGAMİ) TEORİSİ  Bu teori; evlenen kişilerin birçok ortak özelliğe sahip olması durumunda evlilikte başarı şansının arttığını savunur.  Bu teoriye göre, erkeklerin ve kadınların eş olarak benzer özelliklere sahip kişileri seçmeleri beklenir.

Homogami ne demek?

Homogami, “benzer benzerle evlenir” anlamına gelen Yunanca bir kelimedir.

Evliliğin tanımı nedir?

Evlilik, hemen hemen bütün kültürlerde evrensel bir değere sahiptir ve evli çiftler ile sahip olabilecekleri çocuklar arasındaki hak ve sorumlulukları içerir; yasalar, kurallar, gelenekler, inançlar ve tutumlarla düzenlenen yasal ve toplumsal olarak onaylanmış cinsel ve ekonomik birlik olarak tanımlanır.

İkinci kadına ne denir?

Çok eşlilik veya poligami, bir kişinin aynı anda birden fazla kişiyle evli veya ilişki içinde olması durumudur. Terim polijini, poliandri, eşcinsel poligami ve grup evliliğini içermesine rağmen, yaygınlığı nedeniyle sıklıkla polijini eş anlamlısı olarak kullanılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir