İçeriğe geç

Kuranı Kerimin Türkçe Mealini Okumak Için Abdest Almak Gerekir Mi

Kuranı Kerim Türkçe meali abdestsiz okunur mu?

Kur’an-ı Kerim’in abdestsiz de ezberden okunabileceğinde şüphe yoktur, ancak Allah kelamı olduğu için, ezberden okunurken bile abdest alınması bazı âlimlerce tavsiye edilmiştir (Nevevî, el-Makmû’, 2/69).

Gusülsüz meal okunur mu?

Hanefi, Şafii ve Hanbelilere göre adetli veya lohusa kadınlar, cünüp kadınlar gibi Kur’an okuyamazlar.

Kurana dokunmadan abdestsiz okunur mu?

Abdestsiz Kur’an’a dokunmak caiz değildir. Abdestli olarak Kur’an okumak gerekli olmakla birlikte, abdestsiz de Kur’an okunabilir. Ezbere okumakta bir sakınca yoktur. Ancak, Muhsaf-ı Şerif’e abdestsiz dokunmak caiz değildir.

Kuran okumak için abdest almak zorunlu mu?

Abdestsiz bir kimsenin Kur’an okumasında bir sakınca yoktur. Hatta İslam alimlerinin bunun caiz olduğu konusunda ittifak ettikleri bildirilmiştir. Bu konudaki sahih hadisler, abdestsiz olup Kur’an okumak isteyen bir kimsenin Kur’an okumak için abdest almasına gerek olmadığını açıklamaktadır.

Kuran meali yatarak okunur mu?

Bu sebeple ayakta, otururken, yan yatarken veya sırtüstü yatarken, adabı gözeterek ve saygısızlık yapmadan Kur’an-ı Kerim’i okumakta ve dinlemekte bir sakınca yoktur. Nitekim Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurulmaktadır: “Onlar ayakta, otururken ve yan yatarken Allah’ı anarlar” (Âl-i İmran, 3/191).

Kuran meali okumak sevap mı?

Ancak bir Müslüman, Kur’an-ı Kerim’in anlam ve tefsirlerini, Yüce Allah’ın öğüt ve emirlerini öğrenmek amacıyla okursa, bu, Kur’an’ın nüzul sebebine (Nisa 4/82, Muhammed 47/24) uygun olacak ve sevapla sonuçlanacaktır.

Cünüp iken Kuran okunur mu?

Hz. Ömer’in rivayetine göre Peygamberimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Cünüp veya hayızlı olan kimse Kur’an’dan hiçbir şey okumasın.”

Cünüp iken yemek yenirse ne olur?

Peygamber (s.a.s.), mü’minin necis olmakla (maddi olarak kirli) olmayacağını bildirmiştir (Buhârî, Gusûl, 23 [283]; Müslim, Hafız, 116 [372]). Ancak necis bir kimsenin yıkanmayı geciktirerek namazını kaçırması haram, elini ve ağzını yıkamadan yemek ve içmek mekruhtur.

Kadın adetliyken Kuran okuyabilir mi?

Sonuç olarak, Kur’an’a dokunma ve okuma konusunda görüş ayrılıkları ortaya çıktı. Bir grup âlim, “Hayızlı bir kadının Kur’an’a dokunması haramdır”1 derken, bir diğer grup, “Cezalıdır” dedi. Öte yandan, “Dokunmak haramdır, ancak ona dokunmadan bakılabilir ve okunabilir”2 gibi fetvalar verildi.

Telefondan abdestsiz Kur’an meali okunur mu?

Din İşleri Yüksek Kurulu Bilgisayar, tablet ve cep telefonu gibi elektronik cihazlarda bulunan Kur’an metinleri ve kayıtları kendi başlarına mushaf sayılmaz. Bu nedenle, Kur’an yüklü bu tür cihazlara abdestsiz dokunulabilir ve Kur’an bu şekilde okunabilir.

Kuranı Türkçe okumak hatim olur mu?

Bu bağlamda hatim, Kur’an’ı manasına göre okumak değil, Fatiha Suresi’nden başlayarak Nas Suresi’ne kadar olan Kur’an’ın tamamını Arapça metin üzerinden okumaktır. Dolayısıyla, Kur’an-ı Kerim’in mana ve tefsirlerini okuyarak hatim yapılamaz.

Telefondan Kur’an okumak hatim olur mu?

Kuran hatmi, Kuran’ın baştan sona Arapça okunmasıdır. Bu nedenle, bir kişinin hatim yapması için Kuran’ı kendisi okuması gerekir. Televizyonda, radyoda veya başka bir cihazda okunan Kuran’ı takip etmek veya dinlemek de bir mükafattır.

Abdestsiz Kur’an meali okunur mu?

İTTİHADÜL ULEMA Fetva Kurulu’nun yayınladığı fetvada, tefsir, tercüme ve diğer yerlerde, “Kur’an-ı Kerim’in âyetlerinin yazılı olduğu kısma” abdestsiz dokunmanın caiz olmadığı ifade edilmektedir.

Cünüpken önce hangi abdest alınır?

Abdestin sünneti: Elleri bileklere kadar yıkamak. Avret yerlerini yıkamak. Abdesti abdest gibi almak, her uzvu üçer defa yıkamak ve başı meshetmek.

Cünüpken ezbere ayet okunur mu?

Kişi abdest almadan Kur’an okuyabilir mi? Kur’an-ı Kerim’in abdest almadan ezberden okunabileceği konusunda âlimler arasında bir görüş ayrılığı yoktur. Ancak Kur’an Allah’ın kelamı olduğundan ezberden okurken abdest almak tavsiye edilmiştir (Nevevi, el-Mecmu’, 2/69).

Abdestsiz Yasin Meali Okunur mu?

Yasin Suresi, Kur’an-ı Kerim’den ayetlerden oluştuğu için bir dua sayılmaz. Kur’an-ı Kerim’deki ayetler gusül ve abdest olmadan okunamaz. Bu nedenle Yasin Suresi abdestsiz okunmamalıdır.

Cünüp iken Kuran okunur mu?

Hz. Ömer’in rivayetine göre Peygamberimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Cünüp veya hayızlı olan kimse Kur’an’dan hiçbir şey okumasın.”

Kuran Türkçe okunur mu?

Diyanet İşleri Başkanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Hz. Mevlana’yı anma gecesinde Kur’an-ı Kerim’in Türkçe okunması olayına ilişkin sessizliğini bozdu. Diyanet, “Kur’an-ı Kerim’i Türkçe okumak caiz değildir.” dedi.

Telefondan Kur’an okumak hatim olur mu?

Kuran hatmi, Kuran’ın baştan sona Arapça okunmasıdır. Bu nedenle, bir kişinin hatim yapması için Kuran’ı kendisi okuması gerekir. Televizyonda, radyoda veya başka bir cihazda okunan Kuran’ı takip etmek veya dinlemek de bir mükafattır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir