İçeriğe geç

Bilirkişi Raporu Kesin Midir

Bilirkişi raporu kesin delil mi?

Kesin delil yargıcı bağlar ve yargıcın bu delil üzerinde takdir yetkisi yoktur; takdir yetkisine bağlı delil ise yargıcı bağlamaz ve serbestçe değerlendirilebilir. Belgeler, yeminler ve kesin kararlar kesin delil örnekleri iken, tanıklar, uzmanlar ve keşifler takdir yetkisine bağlı delil örnekleri olarak gösterilebilir[3].

Bilirkişi raporu davayı nasıl etkiler?

İş davalarında, bilirkişi görüşlerinin mahkeme kararları üzerindeki etkisi büyük önem taşır. Bilirkişi görüşü, mahkemenin davayı çözerken dikkate aldığı önemli bir faktördür. Bilirkişi görüşündeki bilirkişi görüşleri mahkemenin kararını etkileyebilir ve hatta davayı çözmede belirleyici olabilir.

Bilirkişi raporu geldikten sonra ne olur?

Bilirkişi tarafından düzenlenen rapor mahkemeye sunulduktan sonra dava dosyasındaki taraflara tebliğ edilir. Taraflar, rapor tebliğ edildikten sonra kanunda öngörülen süreler içerisinde rapora ilişkin görüşlerini ve itirazlarını bildirebilir, eksik kısımları belirtebilir ve ek rapor düzenlenmesini isteyebilirler.

Bilirkişi raporunda kusur oranı verebilir mi?

Uzmanlar kusuru değerlendirme yetkisine sahip değildir. Bu yetki yetkili mahkemelere aittir. Madde 27’de “Uzmanların uyması gereken rehber ilkeler ve uzman raporlarında yer alması gereken standartlar”; “Kusurun tespiti normatif bir değerlendirme ile mümkündür ve yalnızca yargıcın yetkisindedir.

Bilirkişi raporundan sonra mahkeme biter mi?

Raporun teslimi ve taraflara bildirim HMK Md. 280 Raporun mahkemeye verilmesi, CMK Md. 67, f. Madde 1, yetkili makama (cumhuriyet savcısı, hâkim veya mahkeme) teslim edilmesini öngörmektedir. Burada mahkeme özellikle sicil dairesi olarak anlaşılmaktadır[22].

Hakim bilirkişi raporunun aksine karar verebilir mi?

Hakim, raporu yeterli görmezse, raporda yer alan özel ve teknik bilgilere dayanarak bilirkişinin raporunda vardığı sonucun hatalı olduğu sonucuna varırsa, gerekçelerini belirterek rapora açıkça karşı karar verebilir.

Bilirkişi raporu mahkemede önemli mi?

Doğru ve objektif bilirkişi görüşleri, adil ve doğru bir yargı kararının sağlanmasında önemli rol oynar. Uzmanlık bilgisi veya özel teknik bilgi gerektiren konularda danışmanlık yapmak üzere hâkim tarafından atanan tarafsız kişiler bilirkişidir (Madde 62-73).

Bilirkişi raporundan sonra dava ne kadar sürer?

Ancak basit yargılama usulüne tabi dava ve işlerde bu süreler iki ay olarak kabul edilir. Yani yazılı yargılama usulüne tabi davalarda bilirkişinin davayı sunması gereken azami süre 6 ay, basit yargılama usulüne tabi davalarda ise azami süre 4 aydır.

Bilirkişi raporu ne kadar etkilidir?

Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 286. maddesine göre, hâkim bilirkişi görüşünü değerlendirmekte serbesttir. Hâkimin bilirkişi görüşünü keyfi bir değerlendirmeye tabi tutma yetkisinin olmadığını belirtmek önemlidir.

Bilirkişi raporuna itiraz edilince ne olur?

Bu makaleye dayanarak rapora itiraz ederseniz ne olur? Soruyu cevaplamak gerekirse: Bu şekilde alacağınız özel rapor sağlam bir temel oluşturacak ve hakim raporu yeniden yaptırarak doğru bir karar verecektir.

Hakim bilirkişi raporuna uymak zorunda mı?

HMK m. 266 vd. Maddeler uyarınca, çözümün özel ve teknik bilgi gerektirdiği hallerde, hâkim bilirkişinin oy ve görüşünü dikkate almaya karar verir. Bilirkişi görüşü hâkimi genellikle bağlamaz.

Bilirkişi raporu olumsuz olursa ne olur?

Buna göre taraflar, bilirkişi raporunda eksik gördükleri hususların, bilirkişi raporunun yayımlandığı tarihten itibaren iki hafta içinde tamamlanmasını isteyebilirler; tereddütte kalan hususlarda mahkemeden bilirkişi görüşünün alınmasını veya yeni bir bilirkişi atanmasını isteyebilirler.

Bilirkişi taraflarla görüşebilir mi?

(2) Bilirkişi, taraflarla görüşmeyebilir; hâkim veya savcı aracılığıyla taraflardan gerekli bilgileri alabilir; hâkim veya savcı, gerek görürse, her iki tarafın da hazır bulunduğu bir ortamda taraflarla görüşebilir.

Kusur oranı %100 ne demek?

Bir kazada insanların sorumluluk oranları, hata oranlarını belirler. Hata oranları genellikle %0, %25, %50, %75 ve %100 olarak belirlenir. %0, kazada hatası olmayan sürücüye verilen orandır. %100 oran alan sürücü, kazadan %100 sorumlu kabul edilir.

Gerçeğe aykırı bilirkişilik suçu nedir?

TCK Madde 276 Gerekçe: Madde, bilirkişi ve tercümanları, gerçeği kasten çarpıttıkları veya yanlış çeviri yaptıkları için cezalandırmaktadır. Bilirkişinin kendi bilgi ve değerlendirmesine dayanarak verdiği raporun yanlış olması, kasıt yoksa suç oluşturmaz.

Bilirkişi raporu ne kadar etkilidir?

Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 286. maddesine göre, hâkim bilirkişi görüşünü değerlendirmekte serbesttir. Hâkimin bilirkişi görüşünü keyfi bir değerlendirmeye tabi tutma yetkisinin olmadığını belirtmek önemlidir.

Bilirkişi raporu mahkemede önemli mi?

Doğru ve objektif bilirkişi görüşleri, adil ve doğru bir yargı kararının sağlanmasında önemli rol oynar. Uzmanlık bilgisi veya özel teknik bilgi gerektiren konularda danışmanlık yapmak üzere hâkim tarafından atanan tarafsız kişiler bilirkişidir (Madde 62-73).

Kesin deliller nelerdir?

Kesin deliller sınırlı sayıda sayılmış olup bunlar; fiil, yemin ve kesin hükümdür. Değerli deliller; tanıklar, bilirkişiler, keşifler ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 192. maddesine göre kanunla düzenlenmemiş delillerdir. Belirli bir değeri aşan hukuki işlemler ancak maddi delillerle ispat edilebilir.

Bilirkişi görüşü geldikten sonra ne olur?

Bilirkişi, görevlendirme yazısının kendisine tebliğinden itibaren on beş iş günü içinde raporunu hazırlayıp sunmakla yükümlüdür. Ancak işin niteliği, raporun belirtilen süre içinde hazırlanmasını imkânsız kılıyorsa, bilirkişiye on beş iş günü ek süre verilebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Kızıl Escort